Δίκτυο γνωριμιών

Το πιο σημαντικό στην αναζήτηση εργασίας αλλά και στην μετέπειτα εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου γνωριμιών επαγγελματιών και φίλων.

Στην Αμερική λένε “Δεν έχει σημασία τι ξέρεις, αλλά ποιον ξέρεις”. Πολύ τραβηγμένη έκφραση αλλά δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Σε όποιο κλάδο εργασίας και να είσαι, πάντα υπάρχει κάποιος άλλος που κάνει ή θέλει να κάνει την ίδια δουλειά.

Μην περιμένετε να χρειαστείτε να ψάξετε για δουλειά. Χτίστε το δίκτυο σας από σήμερα

Ψάξτε τον εαυτό σας

Βάλτε το όνομα σας στο Google και δείτε τι αποτελέσματα βγαίνουν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μελλοντικός σας εργοδότης να το κάνει. Υπάρχουν τα δημόσια επαγγελματικά προφίλ, τα οποία λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε αν κάποιος πατήσει το όνομα σας να βγαίνουν στην πρώτη σελίδα του Google. Εάν φυσικά έχετε επιλέξει το προφίλ σας να είναι Δημόσιο.

Σκεφτείτε, τι θέλετε να βγαίνει στο Google πρώτο αν κάποιος πατήσει το όνομα σας; Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες που κάνατε διαγωνισμό μπύρας στο Facebook ή το επαγγελματικό σας προφίλ; 

Ψάξτε τον εργοδότη

Όταν βλέπετε σε μια αγγελία ψάξτε την εταιρία, μπείτε στην σελίδα της. Δείτε τι ύφος έχει, μάθετε για τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη της.

Όλα αυτά θα σας δώσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην συμπλήρωση μιας καλής συνοδευτικής επιστολής και μετέπειτα στην συνέντευξη.

Επιμονή και όχι υπομονή

Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Μην περιμένετε να έρθει κάποιος ένα πρωί να σας βρει δουλειά.

Έστω ότι βρήκατε μια δουλειά που σας αρέσει. Μην αρκεστείτε απλά να στείλετε το βιογραφικό σας και να περιμένετε.

Ακολουθήστε αυτή την απλή λογική σειρά:

  1. Στείλτε το βιογραφικό σας

2. Περιμένετε 2-3 μέρες

3. Πάρτε τηλέφωνο το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας που στείλατε το βιογραφικό

4. Ενημερώστε τους ότι τους στείλατε το βιογραφικό και απλά πήρατε τηλέφωνο για να βεβαιωθείτε ότι το έχουν λάβει, ενώ παράλληλα να είστε προετοιμασμένοι για mini-συνέντευξη

5. Ενημερώστε τους ότι είστε διαθέσιμοι για όποια διευκρίνηση χρειαστούν

6. Αν σας πουν “Θα σας ενημερώσουμε σε δύο μέρες”, ξαναπάρτε τηλ σε δύο μέρες, μην περιμένετε να σας πάρει η εταιρία!

Η επιμονή, με ευγενικό τρόπο πάντα, δέχεται καλή αντιμετώπιση από τον σωστό εργοδότη.

Επικεντρωθείτε

Είναι λογικό με την γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην εύρεση εργασίας, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί. Αλλά δεν μπορούμε την μία μέρα να στέλνουμε βιογραφικό για θέση λογιστή και την επόμενη για θέση καμαριέρας.

Προσπαθείστε να επικεντρωθείτε σε ένα τομέα αναζήτησης εργασίας εξαρχής και αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ότι περνάει από το χέρι σας και δεν έχετε βρει δουλειά, μετακινηθείτε σε κάποιον άλλο τομέα.