Κλείσατε συνέντευξη για δουλειά;  Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές από αληθινούς hiring managers και να είστε σίγουροι ότι θα τους εντυπωσιάσετε.

Δεν θα δίνατε τα πάντα για να ξέρετε αυτά που πραγματικά ενδιαφέρονται να ακούσουν οι recruiters κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά;

Ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες συμβουλές από πραγματικούς recruiters εταιρειών και σας τις παρουσιάζουμε.

Σημείωση :   σίγουρα δεν είναι όλοι οι hiring managers ίδιοι. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική κρίση και προσλαμβάνουσες, δεν ισχύουν τα ίδια για όλους. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε μια εικόνα του ανθρώπου που θα σας πάρει τη συνέντευξη πρωτύτερα έτσι ώστε να είστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι.

Μερικές φορές, η σιωπή είναι χρυσός

 Το ότι βρίσκεστε σε μία συνέντευξη όπου μιλάτε για τον εαυτό σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μιλάτε συνέχεια. Η ευφράδεια λόγου και η διάθεση για κουβέντα γενικώς λειτουργούν θετικά, αλλά μην το παρακάνετε. Καλό είναι να μην φλυαρείτε και να αφήνετε τον άλλον να μιλήσει. Οι μακροσκελείς απαντήσεις κουράζουν τον συνομιλητή με αποτέλεσμα να χάνει την όρεξή του για το υπόλοιπο τις συνέντευξης. Σύμφωνα με recruiters, θεωρείται πιο σημαντική μια μεγάλη παύση πριν μια απάντηση, αφενός γιατί δείχνετε έτσι ότι σκέφτεστε ένα θέμα από όλες τις πλευρές πριν πάρετε θέση για αυτό και αφετέρου επειδή, τελικά, ο λόγος σας θα βγει πιο μεστός και οργανωμένος. Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, που έλεγαν και στην αρχαία Σπάρτη.

Η προετοιμασία είναι βασικός παράγοντας

Οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνετε μια μικρή έρευνα πριν από τη συνέντευξη, για την εταιρεία στην οποία μπορεί δυνητικά να προσληφθείτε. Κάντε μερικές ερωτήσεις σχετικές με τη λειτουργία της εταιρείας και την καθημερινότητα στο γραφείο. Αν στο τέλος ο recruiter σας αφήσει χρόνο για ερωτήσεις και δεν κάνετε καμία, είναι σαν να του δείχνετε ότι δεν θέλετε πραγματικά τη δουλειά.

Η Ειλικρίνεια και η ευγένεια είναι πάντα ευπρόσδεκτες

Μην πείτε ψέματα. Απλά μην το κάνετε. Κάποια στιγμή θα σας καταλάβουν. Μπορεί να μη συμβεί αμέσως αλλά η αλήθεια θα αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα. Αποφύγετε τα υπερβολικά κολακευτικά σχόλια για τον εαυτό σας. Η μετριοφροσύνη ως ένα βαθμό εκτιμάται. Σημαντικό επίσης είναι να φτάσετε στην ώρα σας, αν αργήσετε θα φανεί ως ασέβεια.

Είστε μοναδικοί για αυτή τη θέση. Αποδείξτε το!

Καταλυτικό παράγοντα σε μία η συνέντευξη παίζει η εντύπωση που κάνατε εσείς σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους για τη θέση. Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θέση, επομένως η ουσία της συνέντευξης είναι να καταφέρετε να βρείτε ένα τρόπο να ξεχωρίσετε τον εαυτό σας από τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι να τους μείνετε αξέχαστοι.

Επικοινωνήστε εκ νέου

Ένας recruiter δήλωσε ότι το να στέλνετε ένα follow-up μήνυμα μετά τη συνέντευξη δεν δείχνει μόνο καλούς τρόπους αλλά και ότι ενδιαφέρεστε πολύ για την θέση εφόσον μπαίνετε στον κόπο να επικοινωνήσετε ξανά. «Το να λαμβάνεις ένα e-mail από κάποιον μετά τη συνέντευξη με κάνει να τον βλέπω λίγο διαφορετικά από τους υπόλοιπους, από τη μία επειδή δεν συμβαίνει συχνά, κι από την άλλη δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον για τη θέση. Το follow-up μήνυμα αποδεικνύει ότι νοιάζεστε για τον εργοδότη και ότι δεν τον βλέπετε σαν έναν από όλους τους άλλους εργοδότες στους οποίους στείλατε αίτηση για δουλειά.